Fa építőanyag kiválasztása

Napjainkban (is) az egyik legfontosabb építkezési alapanyagként a fát tartják számon. A fontossági sorrendben elfoglalt helye természetesen a népszerűségének köszönhető, és nem feltétlenül a minőségének. Mindenki más alapanyagból szeret építkezni, és mindenkinek megvan az, amelyet a legjobban preferál.

Azonban vannak olyan dolgok, amelyek csak bizonyos anyagokból készíthetőek el. A fa egy szinte kikerülhetetlen építési anyag az építőipar területén, használatos tetőszerkezeteknél, de komplett házak is készülnek belőle, egyre inkább már hazánkban is. Amerikában nagyon nagy hagyománya van az úgynevezett könnyűszerkezetes házaknak, amik szinte teljes mértékben fából készülnek. De egy-egy építkezésen legalább, ha másra nem, segédanyagként vagy sablonként, akár zsaluként is találkozhatunk faanyaggal.

Fa falburkolat

Fa, mint alapanyag

Szerencsére, nem kell építésznek lennünk, vagy különösebb műszaki tudással rendelkeznünk ahhoz, hogy tudjuk, hogy mit miből készítenek. Már a kezdetek óta a fa a legfontosabb, és a legtöbbet használt alapanyag. Éppen ezért is szerezhető be olyan sok helyről, sok különböző árban, és sok fajtában. Ha az ember ebből szeretne építkezni, vagy ilyen alapanyagot szeretne használni valamihez, akkor bizony meggyűlhet a baja, amíg kiválasztja a megfelelő fajtát, főleg akkor, ha nincs teljesen tisztában vele, hogy mit mire használnak.

Ez gyakori jelenség, mivel annyi fafajta van, hogy ha valaki nem szakmabeli, akkor nem ismerheti az összeset. Érdemes lehet vásárlás előtt a tüzépen vagy a fakereskedésben elmondani, hogy mire szeretnénk használni az adott faanyagot, hiszen biztosan tudnak néhány jó tanáccsal szolgálni nekünk és segítenek a megfelelő fa alapanyag kiválasztásában.

Fa erdő

Járatos faanyagok, fafajok

Az egyik legnépszerűbb, legtöbbet felhasznált fajta a bükkfa. Ennek előnye, hogy nagyon könnyen megmunkálható, és esztergályozható, ezért nagyon gyakran használják bútorok alapanyagaként. Az ára azonban drágább, mint például a fenyőnek. Viszont, ha valaki egy masszív, tartós és szép bútordarabot keres, akkor a legjobb, ha bükkfából készültet választ, még akkor is, ha kicsit magasabb az ára.

Hogy ne csak a bútorokról beszéljünk, vegyük egy kicsit számba az olyan alapanyagokat is, amelyekből a kerítések, és a kapuk készülnek. Ez a vörösfenyő. Azért használják az említett célokra, mert ez az egyik legstrapabíróbb fajta. Kitűnően ellenáll a mostoha időjárásnak is, beleértve a folyamatos esőzéseket, és a kíméletlen napsütést is.

Eléggé kedvelt faanyag még hazánkban a tölgyfa és az akác, ezek a fafajok keményfának minősülnek és a felhasználásukkor is a strapabíróbb helyeken alkalmazzák őket. Kerítések, karók, gerendák, parketták alapanyagaként használják legtöbbször őket.

Az utolsó, amiről mindenképpen említést kell tenni, az a különleges lucfenyő. Ennek előnye, hogy annak ellenére, hogy puhább a többi fánál, nagyon tartós, és nagyon nehezen deformálódik el, vagy alakul át. Éppen ezért is használják tartóoszlopok, belső terek, vagy hangszerek készítésére. Népszerűségének legfőbb oka, hogy az ára eléggé kedvező, mivel a többi fához képest viszonylag gyorsan nő és nagyon nagy területeken rendelkezésre áll.

Fa fényképező gép

Összességében

A felsorolt fa alapanyagok természetesen csak a legalapvetőbb, legtöbbet alkalmazott fa anyagok voltak, ezeken kívül még sok másik is megtalálható a hazai kínálatban. Mielőtt az ember akárminek a készítésébe is belekezd, ami fa alapanyagból készül, tanácsos, ha részletesen is utánanéz az egyes anyagok tulajdonságainak. Mindenképpen legyen körültekintő, mert lehet, hogy az alapanyag, amit választott, nem az, amire szüksége van.

Ha tanácsot szeretne kérni a témában, mi szívesen rendelkezésére állunk! Ha egyéb hasonló téma után érdeklődik, olvassa el többi cikkünket is!