Falszínek

Ha az igényes otthon kialakításáról, megtervezéséről van szó, akkor sokak számára döntő szempontnak számítanak az alkalmazott színek. Igaz ez a berendezési tárgyakra, a bútorokra, a falakra és persze a lakástextíliákra is. Ma már egyre többen döntenek úgy, hogy lakberendező segítségét kérik a minden szempontból elképzeléseiknek megfelelő belső tér kialakításához.

De mégis milyen árnyalatok mellett érdemes dönteni? Mennyire kifizetődő az, ha az élénk színeket részesítjük előnyben? Valóban elnyerik azok majd tetszésünket néhány év múlva is? Manapság az élénk árnyalatok minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakberendezés területén. Nem csak a keleti stílust előnyben részesítők választják gyakran, hanem tulajdonképpen bárki, aki dinamizmust, lendületet, életet szeretne vinni a négy fal közé.

Élénk színek a családi házban

Milyen a trendi falszín?

Ha a színválasztás kerül szóba, akkor sokan azonnal a falfestékekre gondolunk. Nem véletlenül, hiszen a nagy falfelületek kialakítása alapvetően meghatározza, hogy milyen hangulat fogad bennünket a helyiségbe lépve. A klasszikus fehér ideje már rég lejárt, és a mutatós, akár egész falfelületet befedő modern burkolóanyagok mellett az élénk színű falfestékek is nagy népszerűségnek örvendenek.

A piros, vörös vagy sötétlila színekkel exkluzív környezetet teremthetünk a hálószobában, de akár a nappali egyes falrészeire is remek választásnak bizonyulnak. Arra mindenképpen vigyázzunk, hogy amennyiben a helyiség túl kicsi alapterülettel rendelkezik, vagy nem kap elegendő természetes fényt, akkor célszerű óvatosan bánni az élénk színekkel. Természetesen lemondani nem kell róluk, hiszen ha csak egy-egy falrészen alkalmazzuk azokat, és világos színekkel kombináljuk, akkor akár kis alapterület esetén sem keltenek nyomasztó hatást.

Élénk színek a családi házban

Díszítő falburkolatok

Kő falburkolat

Ha falburkolatokról beszélünk, mindenképp ketté kell bontani a felhasznált anyagokat természetes és mesterséges falburkoló anyagokra:

  • Természetesnek azt nevezzük, amit nem kell struktúrájában átalakítani, hogy felhasználható legyen, pl.: fa, kő, gránit, márvány stb. falburkoló elemek

 

  • Mesterségesnek inkább azt nevezzük, ami a természetben nem fordul elő abban a formában, ahogy felhasználjuk, pl.: különböző gipsz öntvények, tégla, szövet, textil stb. falburkoló elemek

Ezekkel a díszítő elemekkel burkolhatunk egész falfelületeket és alkalmazhatjuk akár szegélyként, vagy metszetben kisebb felületben is.

Nagymértékben feldobja a lakás hangulatát egy-egy ilyen falburkoló elemmel kirakott felületrész. Hangsúlyossá is tehetők vele a például a polcok körüli részek, vagy képek köré keretként is alkalmazhatóak.

Fa falburkolat

Textil, ami feldob

A falfestésen túl a lakástextíliák sem elhanyagolhatóak. Tudta, hogy ezeknek a lecserélésével már alapvetően megváltoztathatja a helyiség hangulatát, stílusát? Ha tehát nincs ideje vagy anyagi lehetősége arra, hogy a teljes átalakítás mellett döntsön, akkor jó választás lehet az élénk árnyalatú textíliák választása.

A túlságosan egyszínű helyiségek helyett megéri előnyben részesíteni a legalább két szín kombinálását, lehetőleg minél nagyobb kontrasztot hagyva közöttük. A tavasz a megújulás időszaka, megéri tehát ilyenkor otthonunkat is új színekbe öltöztetni.

Függöny