Házépítés

Otthonteremtésen gondolkodik? Fontosnak tartja, hogy saját elképzelései szerint kerüljön kialakításra leendő háza?

Ugyan a használt ingatlanok iránt is nagy kereslet mutatkozik, de akik saját erőből, vagy a hitelintézetek ajánlatait kihasználva megengedhetik maguknak, azok szívesen döntenek az építkezés mellett.

A házépítés kapcsán azonban rengeteg kérdés és még több buktató felmerül, melyekbe tapasztalatlanként könnyedén belesétálhatunk. Olvassa el tanácsainkat, gondolja át tippjeinket, mielőtt belevág!

Házépítés, építkezés

Mire figyeljünk házépítésnél

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy profi céget érdemes megbízni a tervezés feladatára. Minél inkább konkrét elképzeléseink vannak, annál gyorsabban sikerülhet egyeztetni azokat, s ezzel akár rengeteg időt is megtakaríthatunk. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, egy profi tervező a tapasztalatait megosztva meg tudja könnyíteni a választásunkat.

Sőt, akár olyan megoldásokat is javasolhat, amelyeket eddig nem ismertünk. Akinek kicsit kevesebb a képzelőereje, annak pedig a modern informatikai háttérrel akár számítógépen megrajzolva is megmutatják a „jövőképet”, azaz a leendő új házat.

Házépítés, építkezés

Sokan vannak, akik a szakemberek kiválasztásakor a lehető legolcsóbb megoldásra törekednek. Ez mindenképpen meggondolandó, hiszen így előfordulhat, hogy nem azt a színvonalat kapjuk majd a pénzünkért, amit elvárunk. Legyen szó akár kőművesmunkáról, akár tetőfedésről, fontos, hogy rendszeresen kontroll alatt legyenek a választott szakemberek.

A határidők tartása végett korrekt szerződéskötés szükséges, így elkerülhetjük, hogy akár heteket, hónapokat csússzanak az egyes munkálatok. Erre már csak azért is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert ha csúszás van az építkezés fázisaiban, az már a többi szakember munkáját is feltartja, s ez tulajdonképpen egy ördögi kör. A munkagépek bérlése kapcsán plusz költségekre lehet számítani, ha csak kihasználatlanul állnak a telken, hogy az emberi tényezőről már ne is szóljunk.

A lehetőség a kezünkben!

Nem feltétlen kell a fővállalkozót megbízni minden feladattal. Sőt nagyon sok esetben kedvezőbb ajánlatot, és jobb minőséget kapunk, ha magunk járunk utána néhány dolognak.

Mint például a nyílászárók kiválasztása, ahol a legtöbb építési vállalkozó szeret spórolni.

Ezért mindenképpen érdemes árajánlatot kérni az elképzeléseinknek megfelelő nyílászárókról, esetlegesen árnyékolás technikai megoldásokról. Egy olyan helyről, ahol van lehetőségünk a modern megoldások között választani és itt lehet ragozni tovább a kérdést: fa vagy műanyag nyílászárót érdemes választani?

Ajtó, ablak, zsalugáter. A nyílászárók világa!

Házépítés, építkezés

A házépítés buktatói

Gyakran hallani rémtörténeteket arról, hogy kispórolják az alapanyagot a szakemberek, vagy éppen nem megfelelő minőségben végzik el a rájuk bízott feladatokat. Ennek elkerüléséért a legtöbbet a megfelelő csapat választásával tehetünk, de a folyamatos kontroll esetükben is nélkülözhetetlen.

A belsőépítészeti kialakítás tekintetében inkább érdemes szakembert felkérni a feladatra, mint a lakberendezés kapcsán, hiszen ez utóbbit jó ízléssel magunk is minden további nélkül elvégezhetjük.

Házépítés, építkezés

Belső tér berendezése

Burkolóanyagok terén hasznos lehet az áruházak akciós ajánlatait kihasználni, ezzel komoly tízezreket spórolhatunk.

A beépített konyha, hálószoba- vagy szobabútoroknál mindenképp érdemes előzetes árajánlatot kérni egy egyedi bútorgyártó cégtől, akik az elképzelésünknek megfelelő berendezési tárgyakkal tudják megtölteni új otthonunkat.

Ahol a bútor kezdődik! Szobabútor, konyhabútor, gardróbszekrény.

Házépítés, konyhabútor

Összességében

Az otthonteremtés kétségkívül örömteli feladat, pláne akkor, ha az alapoktól saját álmaink szerint valósulhat meg az ingatlan. Vannak olyan területek, melyek kapcsán nem érdemes spórolni, hiszen a túlzott takarékoskodásnak hosszabb vagy rövidebb időn belül biztosan kárát láthatjuk majd.

A profizmus és a minőségi alapanyagok biztosan nem okoznak csalódást az építkezés kapcsán sem. Ne feledjük, az épülő házzal hosszú távon tervezünk: ha valamit rosszul csináltatunk, az sokáig okozhat még bosszúságot. Ha viszont minőségi munkát végeztetünk, annak gyümölcsét hosszú időn át élvezhetjük.