Mennyi idő alatt épül fel egy családi ház?

Az utóbbi időben annak köszönhetően, hogy a nagycsaládosok e célból pénzhez juthatnak, egyre többen gondolkodnak házépítésen. Ettől mi sem természetesebb, hiszen a saját ház építésekor olyan otthont alakíthatunk ki magunknak, amely tökéletesen illeszkedik a szükségleteinkhez és az ízlésünkhöz.

Egy családi ház megépítése azonban persze nem olyan egyszerű, és nincs is meg néhány hét alatt. Lássuk azonban, hogy mégis meddig tart az építkezés, és mitől függ ennek az időnek a hossza!

Családi ház, az első lépés

Ahhoz, hogy megépítsünk egy családi házat, nemcsak magának az építkezési folyamatnak a kivitelezésére lesz szükségünk. Első lépésként papírmunka vár ránk. Terveket kell készíteni, hivatalokba kell járni, építési engedélyre lesz szükségünk. Minderre érdemes hónapokat rászámolnunk. Hogy mégis mennyit, az attól függ, hogy szükségünk lesz-e hiánypótlásokra, vagy minden elsőre sikerül-e. Így, ha valaki tavasszal építkezni szeretne kezdeni, annak nem árt már előző ősszel elkezdeni a papírmunkát.

De persze nem szabad megfeledkezni a szakági tervekről sem, hiszen szükségünk lesz vízvezeték-szerelésre, gázszerelésre, villanyszerelésre, stb.-re is. És minden esetben a közmű hálózat terveire is szükségünk lesz, ahogy kelleni fognak bútortervek is. Azonban a belsőépítészeti terveket illetve bútorterveket hagyhatjuk későbbre is, ebben az esetben viszont a már megtervezett terekbe kell beleálmodnunk a berendezési tárgyakat. És nem biztos, hogy minden bútort az elképzeléseinknek megfelelően be tudunk majd illeszteni, mivel előfordulhat olyan helyzet, amikor azt gondoljuk: „de jó lenne, ha ez a fal 10 cm-rel arrébb volna”.

Ne feledjük: egyszerűbb a tervek kigondolásakor változtatni a dolgokon, mint utólag! Ezért érdemes a ház megtervezésére sok időt fordítani, szakemberek bevonásával.

Épitkezes

Házépítésnél „kulcskérdés” az idő

Magának a ház megépítésének az ideje szintén sok mindentől függ, de leginkább magától a kivitelezőtől. Kérdéses lehet még, hogy minden munkálatot egy cég végez-e, vagy az egyes részfeladatokat más-más oldja-e meg. Ez azért fontos, mert ha egy kivitelezőről beszélünk, akkor sokkal valószínűbb, hogy a munka folyamatos lesz, mintha mindig a másik mesterre kellene várnunk. Ilyenkor ugyanis az egyes részek befejezése és elkezdése között sűrűn áll a munka. Ezeket az időkieséseket összerakva akár hónapokkal is csúszhat a házunk elkészülése.

Azonban, ha van olyan cég akár bútorgyártó, akár nyílászárógyártó akikkel szívesen dolgoztatnánk, vagy már dolgoztattunk (mi vagy ismerőseink), és pozitívak a tapasztalatok, akkor megszabhatjuk a kivitelező cégnek, hogy mindenképp szeretnénk az adott cégekkel, mesterekkel dolgoztatni. Ebben az esetben lehetőségünk van nekünk külön szerződni velük, de szerződhet a fővállalkozó is, megegyezés kérdése. Anyagilag több mint valószínű, hogy ha mi szerződünk, kedvezőbb árakat is kaphatunk.

Akárhogy is döntünk, idő tekintetében az ütemezéseket mindképpen a kivitelezővel kell, hogy egyeztessék a bedolgozó cégek, hogy minden gördülékenyen menjen.

Épitkezes

Családi ház építés, a technológia

A családi ház megépülésének idejét befolyásolja az is, hogy milyen eszközökkel dolgoznak a mesterek. Ha a legkorszerűbb gépekkel, eszközökkel és anyagokkal építkeznek, akkor a munka gyorsabban és hatékonyabban zajlik. Ellenkező esetben azonban szintén nagy kiesésre lehet számítani. Ahogy az sem mindegy, hogy kizárólag szakemberekből áll-e a munkásgárda, vagy vannak olyanok is, akik még esetleg most tanulják a szakmát, vagy nem épp ez az a szakterület, amelyben egyébként jeleskednek.

Összességében

Épitkezes

Ha minden a lehető legjobban megy, jók a mesterek, az egyes részfeladatok kiesés nélkül egymás után haladnak a korszerű eszközökkel és anyagokkal, akkor egy átlagos családi ház 3-4 hónap alatt felépíthető, de fél év alatt már biztosan kulcsrakész lesz. Azonban szakemberek, profi eszközök hiányában, illetve több kivitelező esetén a munka akár az egy éves határidőből is kicsúszhat.

Ezért tehát körültekintően kell kiválasztani, anyagi lehetőségeink tekintetében is a kivitelezőket!